Multidomeinbediening geeft doorgroeimogelijkheden

29 maart 2018 – Een iCentrale die zich richt op de bediening van meerdere domeinen, stelt uiteraard eisen aan het personeel. Belangrijke vraag binnen het programma iCentrale is dan ook: welke domeinen en taken zijn vanuit het perspectief van de medewerkers te integreren of te combineren? Traffic engineer Ivo Kalsbeek van MAPTM maakte onderdeel uit van een projectteam dat dit onderzocht.

Per domein inventariseerde Kalsbeek de werkprocessen die al op papier staan en verzamelde hij praktijkervaringen bij operators. De domeinen bleken in bepaalde opzichten verschillende werelden, met andere typen mensen en werkzaamheden. “Bij brug- en tunnelbediening voeren operators handelingen uit op basis van een trigger. Zij hebben daarnaast bijvoorbeeld elk half uur een monitorende taak. Bij verkeersmanagement zijn de werkzaamheden anders; daar moeten medewerkers onder meer proberen files te voorkomen.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Meteen alert

Door hun rol hebben operators bepaalde competenties, passend bij het domein waarin ze werkzaam zijn. “Tunnelbewakers kunnen bijvoorbeeld naast hun hoofdtaak nog bepaalde neventaken uitvoeren” legt Kalsbeek uit. “Als het nodig is zijn ze meteen alert. Bij een ongeluk doen ze meteen wat nodig is.” Wanneer je taken uit verschillende domeinen wilt combineren in een iCentrale, is het volgens Kalsbeek belangrijk met competenties rekening te houden. “Het bewaken van de doorstroming op de weg is anders dan het veilig stellen van een object, zoals een brug. Medewerkers moeten dus goed kunnen schakelen tussen verschillende taken en tegelijkertijd focussen als dat nodig is, bijvoorbeeld bij een incident met gewonden.”

Technologie helpt de multi-domein operator

De technologische ontwikkeling en intelligentie gaat de laatste jaren zo snel dat je daar goed op in moet spelen. Er bestaan volgend jaar oplossingen die je nu niet kunt bedenken. Slimme, geïntegreerde systemen, trigger based werken en een taakmanager kunnen multi-domein operators helpen om het overzicht te bewaren en de juiste prioriteiten te stellen. “Hier hoort een opleidingstraject bij”, weet Kalsbeek. “Voor alle domeinen staan die opleidingen klaar om af te nemen.”

Praktijkervaring

Het combineren van taken uit verschillende domeinen is heel goed mogelijk. Kalsbeek wijst wel op het belang van praktijkervaring. “Mensen hebben een maximale taakbelasting.” Die praktijkervaring wordt op dit moment al opgedaan in de verkeerscentrale en tunnelbediening en -bewaking in Hoofddorp. “Zeven tunneloperators zijn aanvullend opgeleid en kunnen daar nu de verkeersmanagementdesk bedienen. De eerste ervaringen zijn positief. Ook voor de medewerkers; die krijgen met de verbreding naar multi-domein operator meer doorgroeimogelijkheden en afwisselender werk.”